Bodegons, 10 exemples

Mercè Rokins — dissabte, 23 de novembre de 2013


Actualment, el gènere de la natura morta en la fotografia està molt viu i, lluny de quedar-se antiquat o fer-se avorrit, vessa frescor i creativitat, tan a nivell professional com amateur.

Trobem bodegons en anuncis, en galeries d’art, en packaging, en catàlegs de producte… Les xarxes socials van plenes d’imatges de bodegons de menjar! La gent va a sopar amb els amics i mig segon després ja ha penjat la foto del plat a Facebook. És increïble com s’ha reinventat el gènere dins la xarxa! També revistes de capçalera d’actualitat, disseny, arquitectura, cultura… opten per utilitzar acurats bodegons fotogràfics per il·lustrar les seves portades.


Els bodegons, presents des de l’inici de la fotografia, evolucionen i es reinventen en el temps. Són reflex de la seva època, ens parlen de les complexes relacions entre la societat i els seus objectes en un context històric determinat. Per aquest motiu no és estrany que, avui en dia, molts dels treballs de natura morta més interessants tinguin, directament o indirecta, una finalitat comercial.

----------------------
10 Exemples
1. Toni Catany
Imprescindible començar al·ludint al mestre mallorquí Toni Catany, mort recentment i internacionalment reconegut. Catany entenia els bodegons de forma intimista; en ells s’abocava a temps passats. La seva obra, amb uns acabats molt pictòrics, està impregnada d’una melangia adorable que recorda el pas del temps i la fragilitat de l’existència.----------------------
2. Carl Kleiner
Estilísticament impecable, els bodegons d’aquest fotògraf suec destaquen pel color, ja sigui en tonalitats pastel o colors vibrants; i per la composició, sovint de línies angulars. Kleiner és disputat per marques tan conegudes com Ikea, Häagen Dazs, Nokia, Sony… Especialment divertida és la sèrie d’imatges que homenatgen Calder, utilitzant aliments diversos.----------------------
3. Sara Illenberger
La mirada d’aquesta alemanya és imaginativa, colorista i carregada d’un humor refrescant. Combina objectes domèstics de forma inusual, i amb cura dels petits detalls. Amb freqüència, ella mateixa crea objectes nous de paper, tela, fusta… per elaborar els seus bodegons. Molt recomanable és el vídeo en què es veu el seu procés creatiu, és encantador.


----------------------
4. Ana Domínguez i Omar Sosa
Sobris i poètics, els bodegons ideats per aquests dissenyadors catalans busquen la puresa de materials i la simplicitat estilística. Les composicions sovint s’articulen en equilibris impossibles que recorden treballs com “Equilibres/Quiet Afternoon” (1984, Fischli i Weiss). Imprescindible descobrir la sèrie “Gloves” de l’Ana en col·laboració amb el fotògraf Coke Bartrina.


----------------------
5. Robert Sulkin
El treball de Robert Sulkin està influenciat per algunes avantguardes del segle XX, com els dadaistes o els surrealistes. Dues de les peces que es mostren a continuació ens remeten a “Cadeau”, de Man Ray, i al ready-made de Duchamp “Roue de bicyclette”. Sulkin parla de la “imatge construïda” per referir-se a les filigranes que construeix amb l’objectiu de fotografiar-les.


----------------------
6. Laura Letinsky
Aquesta fotògrafa canadenca, dedicada al bodegó des dels 90, crea treballs sensibles i delicats que se sustenten en un elaborat discurs conceptual. Els seus interessos giren a l’entorn del buit, el record, la pèrdua, la decadència, el residu, la sostenibilitat, el materialisme… idees que es tradueixen en imatges que exploren espais domèstics desocupats, i que tan poden suggerir sentiments de familiaritat i comoditat com d’avorriment i sacietat.

----------------------
7. Martin Klimas
Parlar de natura morta per referir-se a les impactats imatges d’aquest fotògraf alemany sembla una contradicció. El dinamisme és increïble: figures de porcellana que es trenquen en ser llançades a tres metres d’altura; flors que exploten després de ser sotmeses a un procés químic per a endurir-ne els pètals; imatges de pintura en moviment, com les de la sèrie “Painting With Sound” (“pintant amb so”), preses mentre la pintura va saltant damunt d’un altaveu…


----------------------
8. Dientlind Wolf
Acord a una sensibilitat vintage apreciada, sobretot, per un públic femení, l’estilista i fotògrafa alemanya Dientlind Wolf crea lluminosos bodegons cercant una bellesa natural: colors suaus, acabats rústics, textures irregulars, elements naturals com plantes, roques, petxines… delicades escenes que evoquen un estil de vida idealitzat. Pròxima al món de la decoració, el seu treball es mostra en publicacions com Elle (decoració) o Sweet Paul, entre d’altres.


----------------------
9. Barry Rosenthal
“Faig art i a la vegada netejo les platges”, explica aquest fotògraf americà. Molts dels treballs de Barry Rosenthal són bodegons d’objectes trobats, com el projecte “Found In Nature”. L’artista busca material a platges, boscos, carreteres, aparcaments… i després realitza les composicions generant boniques textures de materials associats per temes, colors i volums.


----------------------
10. Food porn
I per acabar, sense anomenar cap autor concret, fer referència a la fotografia de menjar, i més concretament al tipus que s’ha batejat amb el nom de “food porn”: imatges de menjars calòrics amb una presentació visual cridanera i provocativa (glamurosa o obscena). La idea és despertar el desig de menjar com a substitut del sexe. L’expressió “porn” s’ha estès a altres àmbits, i ara també es parla de hardware porn, book porn, travel porn…. molts d’ells bodegons.Agraïments: Xavier Faraudo i Galderich Domènech.